Izgalmas gasztronómiai időutazásra vártuk vendégeinket, amilyen még nem volt! Visszarepültünk 1465-be (!) és megkóstoltuk, milyen ételeket ettek Itáliában anno.
„Platina reneszánsz műve (az első nyomtatott szakácskönyv) nemcsak fantasztikus gasztronómiai szakmunka, de kitűnő olvasmány is, olykor irodalomba forduló szöveg. Minden receptjével azt üzeni olvasójának: „Jogotok van az e világi örömökhöz!” Jelentsük ki bátran, Platina a gasztronómia Boccacciója. És végre mi is olvashatjuk. Ha igaz, hogy a szerző 1465 nyarán állította össze a kötetet, akkor nem is kellett olyan sokat várnunk. Mindösszesen 557 évet.” (Cserna-Szabó András)
A könyvben található receptek ma is remekül megállják a helyüket, és meglepően sok alapanyag elérhető napjainkban is.
Sőt, a kötet fordítója, Darida Benedek és szerkesztője, Cserna-Szabó András az egyik fogást szabadtűzön készítette el.bAz ételekhez a pazar itáliai borokat Polgár Géza, az olasz borok szakértője töltötte a poharakba.
Menü- és borsor:
– Welcome: Nardin – Valdobbiabdene DOCG Prosecco
– Töltött fűszeres tojás / Calalenta – Pecorino
– Kacsahúsos pite / Calalenta – Rose
– Fácán erőleves
– Fűszeres borjú szalonnával, szabadtűzön / Luccarelli – Primitovo di Manduria, Il Bacca
– Meggyes pite / Povero – Moscato d’ Asti DOCG